Böcker jag minns från första månaderna 2019

Elisabeth Åsbrink : Orden som formade Sverige

Intressanta, informativa kortessäer om ord, yttryck meningar som format eller påverkat svenskar och svenskheten. Klart allmänbildande. Elisabeth Åsbrink har blivit en ny favorit. Se mer om henne här https://www.wikiwand.com/sv/Elisabeth_%C3%85sbrink 

“Åsbrinks utgångspunkt att i stället närma sig ämnet utifrån ett sextiotal miniessäer om ord är därför både sympatiskt och lysande. Trots att ett mörkt stråk går genom hela boken är den skriven med lust och språkglädje, där läsaren får följa med Åsbrink på en idéhistorisk upptäcktsfärd genom svensk historia.” (Anders Rydell rec i DN  2018-08-31)

Sarah Bakewell : Existentialisterna

Mycket bra beskrivning av hur existentialismen vuxit fram och vad den innebär som filosofisk inriktning betraktat. Detta gör den genom att grundligt beskriva de filosofer och författare som fört fram den till den framgång den haft.

“När jag först läste Sartre och Heidegger tyckte jag inte att detaljerna i en filosofs personlighet och biografi var viktiga. Detta var den gängse meningen inom fältet på den tiden, men den hade också att göra med att jag var alltför ung för att ha en utvecklad känsla för historia. [—] Levnadshistorien kunde lämnas därhän, ideérna var grejen. Trettio år senare har jag kommit fram till den motsatta slutsatsen. Idéer är intressanta men människor är oerhört mycket mer intressanta. ” Sarah Bakewell

För längre recension läs http://dagensbok.com/2018/02/22/sarah-bakewell-

existentialisterna/

Kerstin Ekman : Gubbas hage . Lysande bok. Speciellt för naturintresserade som samtidigt älskar litteratur. Är man intresserad av flora går den direkt upp i topp. För recension kolla recension här eller här

Hon är en av mina stora favoriter bland författare överhuvudtaget.  Läste de flesta av hennes deckare från 60-talet. Därefter läst ett antal av hennes romaner. Alla med stor behållning:

Händelser vid vatten. Den första “hela-natten-boken” efter att ha fått 3 barn i ganska snabb följd.  Fascinerades av språket och den kusliga stämningen. Mycket läsvärd. 

Rövarna i Skuleskogen . Trodde den var en ungdomsroman. Gav den till min 13-åriga dotter. Plockade fram den, när jag inte hade något att läsa. Fantastisk på många sätt! Men definitivt ingen ungdomsbok.

 Vargskinneten. En trilogi med  “Guds barmhärtighet” som  del 1 .  Skulle, trots sorg i hjärtat, slänga några böcker på tippen för ett antal år sedan. Samtidigt skulle en välgörenhetsorganisation slänga många böcker som de fått. Såg att de tänkte slänga hela trilogin “Vargskinnet”.  Slutade med att jag kom hem med trilogin. Vilket ledde till ytterligare läsupplevelse.

Grand final i skojarbranschen mer lättläst än  ovanstående böcker (verk). Men också den mycket läsvärd.

Adlestrop

Yes. I remember Adlestrop

The name, because one afternoon

Of heat, the express-train drew up there

Unwontedly. It was late June.

The steam hissed. Someone cleared his throat.

No one left and no one came

On the bare platform. What I saw

Was Adlestrop—only the name

And willows, willow-herb, and grass,

And meadowsweet, and haycocks dry,

No whit less still and lonely fair

Than the high cloudlets in the sky.

And for that minute a blackbird sang

Close by, and round him, mistier,

Farther and farther, all the birds

Of Oxfordshire and Gloucestershire. (Edward Thomas)

 

Philippe Sands : Vägen till Nürnberg

Vill man läsa en bok om nazismen, judeförföljelser och Nürnbergprocessen, utan att bryta ihop fullständigt av hemskheter/skändligheter, är denna bok mycket bra. Författaren vars polsk-judiska släkt drabbats av såväl nazismen som andra världskriget, beskriver Nürnbergsprocessen via judiska jurister och sina egna släktingars öden fram till domarna fälldes. Många juridiska överväganden diskuteras. Karriärer och personer som deltog på båda sidor beskrivs. Ofta genom personliga intervjuer med överlevande från båda offrens bar som bödlarnas barn. Mycket läsvärd bok som utsetts till årets fackbok i England 2016.

För en längre recension se här

Share
Mushroom

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *