svampåret 2019

Våren var hyfsad med lagomt mycket stenmurkla, hyfsat med vårmusseroner samt såg jag en rund toppmurkla. Runda toppmuklan är ganska ovanlig, men tycks i alla fall trivas på Öland.Det är bara där jag sett den. Och bara en gång sett och plockat så mycket rund toppmurkla, att det räckt till ett par smörgåsar med stuvade runda toppmurklor.

Redan i maj började det bli varm och torrt. Torkan och värmen höll i sig tom augusti. Enda svampen värd att nämna till och med augusti, är den enda lilla Lacktickan jag såg i Dalarna på det vanliga stället. I övrigt var sommaren usel vad gäller svamp.

Svampkursen sköts upp till början av september. Sju deltagare deltog och lite svamp började komma upp i markerna. Inga mängder av svamp men tillräckligt för en kurs.

September innehöll två exkursioner som blev sådär (dåligt med svamp och få deltagare). En föreläsning om svamp, mest matsvampar, i Församlingsgården i Halltorp. Många besökare och föredraget gick bra.

Varma torra somrar brukar gynna sopparna och om något varit bra detta svampår så är det att mängder av stensopp och blodsopp har plockats och torkats. Kremlor har det varit ont om, Kantareller likaså. Inte någon mening att räkna upp svampar som inte hittats då det är många arter som inte hittats överhuvudtaget.

Några svampar som setts för första gången i år. I alla fall setts och jag samtidigt varit medveten, om hur ovanliga och vackra de är, är Porslinsskivling, Korallticka och Bronssopp. Bronssoppen har jag aldrig sett förr och var ensam när jag hittade den. Lärt mig några nya svampar utöver de senast nämnda nämligen Saffranskamskivling, Zonkamskivling och Svarteggad skölding .

Svampåret 2018 är nog det sämsta de senaste 40 åren. Svampsäsongen (hösten) var förutom dålig också den kortaste någonsin

 

Image may contain: flower, text and natureNo photo description available.

Image may contain: food

Share
Mushroom

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *