Läst en udda bok “Kvällarna” av Gerard Reve

Kan en bok som beskrivas som, ” “Jag har sällan läst en bok som är så dyster, så totalt renons på positivitet, så grå, så cynisk, så fullkomligt negativ”  Godfried Bomans” “, vara rolig? Eller om inte rolig så i alla fall läsvärd? Jaa! Boken är lysande i sin meningslöshet. Borde finnas en facebookgrupp som behandlar boken!

Den distanserade närvarokänsla som Reve så skickligt använder sig av, förmedlar hela 1940-talets existentiella tomhetskänsla. Men sällan har meningslöshet och förtvivlan skildrats med ett så osofistikerat språk, en så underhållande jargong och en så formlös handling. Avståndet till Sartre, Camus och Dagerman kan mätas i ljusår. Reve fångar inte bara en tidskänsla och en oreflekterad livsattityd, han ger även sin roman humor och en sällsam lyster som underlättar igenkännande och motvillig förståelse. https://billyochbenno.wordpress.com/2015/05/03/9246/

Romanen Kvällarna är en utvecklingsroman utan utveckling, en livsfilosofisk skildring utan filosofi och en djupt allvarlig roman utan allvar. Allt detta är menat som positiva omdömen.
En gång till

»Svartsynen, den minutiösa beskrivningen av tristessen och koncentrationen på det frånstötande skapar mitt i allt elände en komik, som säkerligen starkt bidragit till att Kvällarna är en levande klassiker. Ledan och humorn ligger nästgårds, romanen har, hur märkligt det än kan låta, en charm som är obestridlig.«
Urban Östberg, Nya Wermlandstidningen

»Berättelsen blir komisk i sin detaljrikedom då vi informeras om den unge mannens vardagliga men i sammanhanget absurda tankegångar. Humorn finns mitt i det bistra allvaret. Frits låter exempelvis inte ett tillfälle gå honom förbi att driva med sin lomhörda far. Det här är mumma för oss som gillar ironi och cynism i fin förpackning!«
Camilla Nilsson, NorrköpingsTidningar

 

Share
Mushroom

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *