Svampåret 2017

Plockade lite stenmurkla i april/maj. Såg min första och hittills enda Eklackticka, som är en av de mer sällsynta ganodermaarterna och ovanlig även bland vedlevande svampar överhuvudtaget. Den vanliga rundan till Öland efter vårmusseroner blev resultatlös, för andra året i rad. Sommaren var torr och den enda roliga svamp som hittades var några snygga exemplar av Lacktickan (Ganoderma lucidum), som årligen visar sig på en nedfallen gran i Leksandsområdet. Den svampen är nästan i sig själv värd 55-milaresan.

Sommaren var torr fram till slutet av augusti. Känslan var, att det skulle bli tredje svampåret i rad som skulle bli uruselt, men regnen kom och september började rent lysande. Plockat och torkat en hel del stensoppar av olika slag. Svampkurserna ( cirkel med studiefrämjandet och exkursioner med seniorer på folkuniversitet) blev lyckade. En exkursion i Torsås för natuskyddsföreningen drog 35 pers. I år hittade jag min första egna Rödsopp (de tidigare har Tomas A.visat mig). Har även hittat sotvaxing i år, inga mängder men de jag hittade var fina. Även plockat en hel del Rödgul trumpetsvamp med benägen hjälp av Anderstedtspojken.

Från mitten av september till dags dato var svampsäsongen  lysande. Vid samtal med mina kamrater i Kalmars mykologiska förening framstår september som en av de bästa svampmånaderna på ca 40 år. Stensoppar har torkats i mängder. Plockat Rotsopp, Kastanjesopp, Rödsopp och Blåsopp. Lärt mig några nya svampar bland annat Gråvaxing och Sepiavaxing. Av svampar (matsvampar), som jag i och för sig sett och plockat för lite av, är svart trumpetsvamp största besvikelsen hittills. Kremletillgången har inte varit speciellt bra i år, kanske mest beroende på att kremlor och riskor missgynnas då regnen kom sent i deras normalt bästa tid. Hittade en lackticka 20 oktober i Kivikstrakten och också en hel del scharlakansvaxing, samma dag i/på Brösaps backar.

Tog en runda på 90 minuter torsdagen den 26 oktober. Många scharlakansvaxingar och stort antal felfria champinjoner hittades. Ingen dålig avslutning på svampåret 2017.

Share
Mushroom

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *