Violgubbe (Gomphus Clavatus) plockad och äten…..

Violgubben är en violett svamp som är nära släkt med kantareller och fingersvampar. Den hette tidigare klubblik trumpetsvamp och har i folkmun även kallats “grisöra”. Svampen växer ofta i häxringar eller i långa rader, framförallt i äldre, betespräglade granskogar med örtrik flora. I Europa är violgubben en sällsynt svamp med de största populationerna i Frankrike och Sverige. I vårt land har den en östlig utbredning med flest fynd i Uppland.

Violgubben representerar en av många hotade arter i den arealmässigt krympande växtmiljön äldre, betespräglade granskogar. Ofta förekommer violgubben i skogsbestånd med lång trädkontinuitet. Svampen överlever inte en slutavverkning och verkar dessutom ha svårt att etablera sig i nya skogsbestånd. (från http://www.upplandsstiftelsen.se/hotade-arter/violgubbe__511)

Har nu (för en dag sedan) för första gången plockat och ätit violgubbe. Då svampen är mkt ovanlig, plockade jag och min vän (som också är den som hittade svampen för ca 6 år sedan) endast ca en 1/10-del av svamparna). Enligt Ardatabanken finns endast denna lokal med violgubbe i Kalmar län.

Gjorde en stuvning med enbart violgubbe. Standardtillagning: förvällning i eget spad smörstekning, mjöl, grädde, lite svartpeppar, salt och en skvätt soja. Rostade en macka och njöt av en mycket god svamp.

 

 

 

Share
Mushroom

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *