Läst färdigt “Ulysses” av James Joyce

Tog 1,5 månad. Värt det? Svår? Ja! Bitvis lysande! Lätt att somna till i bland. Kändes periodvis som ett arbete att göra åtminstone en gång i livet. Hade boken inte varit så omtalad hade jag nog lagt av tidigt. Men klart impad ibland. Avslutningkapitlet är lysande.

Jag hade säkert vunnit på att ha läst ngn introduktion  typ Olof Lagercrantz bok “Om James Joyces Ulysses”. Har dock  läst översättaren Erik Anderssons hyfsat nya bok om hur han arbetat för att göra nyöversättningen av “Ulysses”. Den boken heter “Dag ut och dag in med en dag i Dublin”. (Erik Andersson har också skrivit en intressant och bra bok om hur han arbetade med den senaste översättningen av “Sagan om ringen”.) Läste ganska nyligen också en bok av Sara Danius i vilken hon beskrev James Joyce intresse för korta notiser i dagstidningar.

Boken kräver stor läslust (läsvana), vilja att vara med i klubben ” de som läst boken och inte bara pratar om den”, tid och uthållighet. Men boken ger också belöning till läsaren.

 

 

Share
Mushroom

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *