Två nya böcker värda att läsa: ” Mannen som slutade att ljuga” och ” I historiens skruvstäd”

Dan Josefsson har skrivit en bok om Thomas Quick som nominerades till Augustpriset 2013. Bokens titel är ” Mannen som slutade att ljuga”  med undertiteln -“Berättelsen om Sture bergwall och kvinnan som skapade Thomas Quick”.

Intressant läsning om såväl gruppdynamik, polisarbete, jounalistik, psykoterapi och ett rättsväsen som till delar fullständigt havererat. Många intressanta personbeskrivningar finns också inflätade i texten.  För vidare läsning se följande recension. I boken “hängs” också en hel del människor ut, som i många fall bort inse att:

– högmod går före fall

– “Group think” kan bli “group sink”

– ödmjukhet är en dygd

– det ligger alltid en fara i att  “Att sälja sin förstfödslorätt för en grynvälling”  dvs att avstå från att tänka själv  i utbyte mot att få snabba framgångar.

 

Boken “I historiens skruvstäd” är inte en bok att läsa om man inte är intresserad av historia. Speciellt intressant är den dock för de som både är intresserad av europas 1900-tals historia och historia som vetenskap och historiker. Är man, dessutom intresserad av  första världskriget, ryska revolutionen, kampen mellan demokrati och diktatur, andra världskriget, förintlsen av judarna, massmorden i kommunismens Ryssland,  det kalla kriget och Sovjetunionens sammanbrott blir boken en höjdarupplevelse. Speciellt intressant fann jag Kristian Gerners avslutande kapitel vara: ” Det öppna samhället och samhällets slut- Karl Poppers filosofi och dess inflytande”.

För en mer omfattande recension läs denna från SvD

 

 

Share
Mushroom ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *