Svampåret 2017

Plockade lite stenmurkla i april/maj. Såg min första och hittills enda Eklackticka, som är en av de mer sällsynta ganodermaarterna och ovanlig även bland vedlevande svampar överhuvudtaget. Den vanliga rundan till Öland efter vårmusseroner blev resultatlös, för andra året i rad. Sommaren var torr och den enda roliga svamp som hittades var några snygga exemplar av Lacktickan (Ganoderma lucidum), som årligen visar sig på en nedfallen gran i Leksandsområdet. Den svampen är nästan i sig själv värd 55-milaresan.

Sommaren var torr fram till slutet av augusti. Känslan var, att det skulle bli tredje svampåret i rad som skulle bli uruselt, men regnen kom och september började rent lysande. Plockat och torkat en hel del stensoppar av olika slag. Svampkurserna ( cirkel med studiefrämjandet och exkursioner med seniorer på folkuniversitet) blev lyckade. En exkursion i Torsås för natuskyddsföreningen drog 35 pers. I år hittade jag min första egna Rödsopp (de tidigare har Tomas A.visat mig). Har även hittat sotvaxing i år, inga mängder men de jag hittade var fina. Även plockat en hel del Rödgul trumpetsvamp med benägen hjälp av Anderstedtspojken.

Från mitten av september till dags dato var svampsäsongen  lysande. Vid samtal med mina kamrater i Kalmars mykologiska förening framstår september som en av de bästa svampmånaderna på ca 40 år. Stensoppar har torkats i mängder. Plockat Rotsopp, Kastanjesopp, Rödsopp och Blåsopp. Lärt mig några nya svampar bland annat Gråvaxing och Sepiavaxing. Av svampar (matsvampar), som jag i och för sig sett och plockat för lite av, är svart trumpetsvamp största besvikelsen hittills. Kremletillgången har inte varit speciellt bra i år, kanske mest beroende på att kremlor och riskor missgynnas då regnen kom sent i deras normalt bästa tid. Hittade en lackticka 20 oktober i Kivikstrakten och också en hel del scharlakansvaxing, samma dag i/på Brösaps backar.

Tog en runda på 90 minuter torsdagen den 26 oktober. Många scharlakansvaxingar och stort antal felfria champinjoner hittades. Ingen dålig avslutning på svampåret 2017.

Share
Uncategorized

Några lästa böcker på senaste tid

En klassiker har lästs: Walden av Henri David Thoreau.

“Den första svenska utgåvan av Walden, med titeln ”Skogsliv vid Walden” kom 1924 i en översättning av Frans G. Bengtsson. Det är dock en nedskuren version där fyra hela kapitel saknas och liksaså en rad avsnitt från flera av de övriga kapitlen. En oavkortad svensk utgåva kom 2006 där översättningen är gjord av Peter Handberg med efterord av Steven Hartman och Henrik Otterberg.” Från https://sv.wikipedia.org/wiki/Walden_(ess%C3%A4)

Läsvärd, ger en hel del tankar om naturvård från mitten av 1800-talet, filosofi och skrivande. Många naturbetraktelser. Lättläst och resonerande. Essäistisk stil typ Frans G. Bengtsson och Montaigne.

Läst Nina Burtons bok om Erasmus, “Gutenberggalaxens nova”. Även denna bok har essäistisk stil. Behandlar främst Erasmus liv och leverne och hans böckers avtryck i Europa. Men tar även upp en hel del andra stora namn som påverkat och påverkats av honom: Konstnärer som Holbein d.y., Albrecht Dürer, kända medicinhistorika namn som Paracelsus och Vestalis. Reformationen grundgester Luther, Zwingli behandlas i samband med religionskrigen på 15oo-talet. Och allt har en bakgrund i Gutenbergs uppfinnande av tryckeripressen. Man känner sig klokare efter att ha läst boken. Boken har också bilder som förhöjer läsvärdet.

För recension se http://www.dn.se/dnbok/bokrecensioner/erasmus-ar-vard-en-renassans/

 

 

 

 

 

 

Share
Uncategorized

Man lär så länge man läser…

Idag lärt mig följande: En man ringde in till ett musikönskeprogram följande låtval ” Happiness is a warm gun” av Beatles. Låten tillönskades hans fru som hette Gun.

 

 

Share
Uncategorized

Ytterligare ett skäl varför stigar är bra svampmarker!

Läste i “Svamperiget” av Jens H. Petersen att lägre innehåll av aluminium och högre Ph-värde i vägkanter än längre in i skogen (från vägen) gynnar svamp.  (sid 81 ib id)

Share
Uncategorized

Dylan får nobelpriset 2016

Bobban får nobelpriset. Meningarna kring detta är starkt delade. Själv är jag något kluven, även om jag samtidigt är glad. Glad för att det har lett till mängder diskussioner om hans verk. Och länkar till podcasts om Dylans texter och hans “låtar”. Även glad för att hans “legacy” får ytterligare ett ben som upprätthåller hans betydelse och verk framöver.

Hörde idag en podcast gjord av en Nya zeeländare  TheFolkMusicHour_TheNobelDylan by accessradiotaranaki . Lågmäld, övertygande med bra låtval på 25 minuter. Värd att lyssna på!

Share
Uncategorized ,

Violgubbe (Gomphus Clavatus) plockad och äten…..

Violgubben är en violett svamp som är nära släkt med kantareller och fingersvampar. Den hette tidigare klubblik trumpetsvamp och har i folkmun även kallats “grisöra”. Svampen växer ofta i häxringar eller i långa rader, framförallt i äldre, betespräglade granskogar med örtrik flora. I Europa är violgubben en sällsynt svamp med de största populationerna i Frankrike och Sverige. I vårt land har den en östlig utbredning med flest fynd i Uppland.

Violgubben representerar en av många hotade arter i den arealmässigt krympande växtmiljön äldre, betespräglade granskogar. Ofta förekommer violgubben i skogsbestånd med lång trädkontinuitet. Svampen överlever inte en slutavverkning och verkar dessutom ha svårt att etablera sig i nya skogsbestånd. (från http://www.upplandsstiftelsen.se/hotade-arter/violgubbe__511)

Har nu (för en dag sedan) för första gången plockat och ätit violgubbe. Då svampen är mkt ovanlig, plockade jag och min vän (som också är den som hittade svampen för ca 6 år sedan) endast ca en 1/10-del av svamparna). Enligt Ardatabanken finns endast denna lokal med violgubbe i Kalmar län.

Gjorde en stuvning med enbart violgubbe. Standardtillagning: förvällning i eget spad smörstekning, mjöl, grädde, lite svartpeppar, salt och en skvätt soja. Rostade en macka och njöt av en mycket god svamp.

 

 

 

Share
Uncategorized

Läst färdigt “Ulysses” av James Joyce

Tog 1,5 månad. Värt det? Svår? Ja! Bitvis lysande! Lätt att somna till i bland. Kändes periodvis som ett arbete att göra åtminstone en gång i livet. Hade boken inte varit så omtalad hade jag nog lagt av tidigt. Men klart impad ibland. Avslutningkapitlet är lysande.

Jag hade säkert vunnit på att ha läst ngn introduktion  typ Olof Lagercrantz bok “Om James Joyces Ulysses”. Har dock  läst översättaren Erik Anderssons hyfsat nya bok om hur han arbetat för att göra nyöversättningen av “Ulysses”. Den boken heter “Dag ut och dag in med en dag i Dublin”. (Erik Andersson har också skrivit en intressant och bra bok om hur han arbetade med den senaste översättningen av “Sagan om ringen”.) Läste ganska nyligen också en bok av Sara Danius i vilken hon beskrev James Joyce intresse för korta notiser i dagstidningar.

Boken kräver stor läslust (läsvana), vilja att vara med i klubben ” de som läst boken och inte bara pratar om den”, tid och uthållighet. Men boken ger också belöning till läsaren.

 

 

Share
Uncategorized

splittrat liv (aktiviteter) under de senaste 3 dagarna.

Lyssnat på Dylan, Tjotta Olsson, Ronny Carlsson och begravningsmusik.

Läst Östra Småland, DN och Dagens Industri. Slutat på en bok av Haruki Murakami och börjat på James Joyce “Ullysses”.

Sett Diggiloo, Hundra procent bonde, V75, fotboll och tv-pucken.

Plockat svamp, hälsat på bekanta, och lagat mat.

Surfat på datorn (mest kollat börsen) och kört 9:an på mobilen.

Tvättat bilen och handlat.

 

Share
Uncategorized

Svampsäsongen fram tills i dag

Våren var bra. Hittade hyfsat med Stenmurkla, som numera inte anses rekommenderad som matsvamp. Jag har dock åter börjat plocka den och äter den kanske ngn gång per år. Bjuder dock inte andra på stenmurkla utan att förklara riskerna. Och då blir den oftast ratad……

Jakten på Vårmusseron gav direkt utdelning. En av mina cirkeldeltagare, Helen W, hade vänligheten att meddela mig när den började komma upp och skickade dessutom en karta över var den kunde hittas. Jag och Tomas A. hade efter en halvtimme hittat mängder av fina vårmusseroner.

Försommaren började lovande med mkt regn. I Dalarna, där jag var från 16 juli till början av augusti, verkade det hela stannat av. Även om vädret syntes dåligt, så regnade det inte så mycket. En stund av lycka upplevde jag dock, då jag hittade några Lacktickor (Ganoderma lucidum). Den svampen hade jag letat efter under cirka tre säsonger utan att se den. Intresset för tickor har börjat komma mer och mer och just Lacktickan är en av de vackraste tickorna.

I augusti blev det varm och torrt. Svamptillgången tvärdog. Sköt upp starten på svampcirkeln till 1 september, till liten nytta. Träffarna med Kalmars mykologiska sällskap hade, fram till slutet av september, ingen lycka med svampgenomgångarna pga för få arter. Sista dagarna i september lättade det något, efter lite regn ca 15 och 16 september.

Helgen 25 och 26 september innebar en utställning på “skogens dag” i Bökevara på lördagen och två exkursioner på söndagen. Den ena var i Mönsterås, den andra med min svampkurs i Kalmar på söndagseftermiddagen.

Till “Skogens dag” letade jag svamp genom långa rundor på flera ställen. Fick svamp så det räckte. Hittade också för andra gången Jätteröksvamp. Utställningen blev lyckad.  Exkursionerna i såväl Mönsterås som i Kalmar gick ganska bra. Mest för att vi på båda platserna hittade många fina stensoppar. Men hösten hittills har varit ganska usel med kremlor och riskor, som ju är svampar man vill lära plockare att lära sig att bestämma. På Kalmarrundan hittade vi också den ganska sällsynta Gyllenskivlingen ( hette förr Guldtofsskivlingen). Ingen matsvamp men en mycket vacker svamp.

Återkommer med slutredovisning av svampsäsongen 2015 i november.

 

 

Share
Uncategorized

Bild och dikt

Åkte förbi Arby kyrka en vacker sommardag. Och såg ett vackert motiv som fångades av min nya toppmobil Xperia Z3 compact. Bilden med korna i ån fick mig osökt att tänka på en dikt min gamle far ofta citerade:

Vad är ett liv,som ej kan ge
en stilla stund att stå och se?
En stund att stå i gröna snår
och stirra långt som kor och får.
Att se i skogens,tyst och ömt,
det nötförråd,som ekorrn gömt.
Att se middagssolen glans
en stjärnesky i bäckens dans.
Se Skönheten i dansen gå
och hennes ögonkast förstå
och vänta,till dess röst hon ger
åt leendet,som ögat ler.
Ett fattigt liv,som ej kan ge
en stilla stund att stå och se! svensk version av William Henry Davies dikt

What is this life if, full of care,
We have no time to stand and stare.
No time to stand beneath the boughs
And stare as long as sheep or cows.
No time to see, when woods we pass,
Where squirrels hide their nuts in grass.
No time to see, in broad daylight,
Streams full of stars, like skies at night.
No time to turn at Beauty’s glance,
And watch her feet, how they can dance.
No time to wait till her mouth can
Enrich that smile her eyes began.
A poor life this if, full of care,
We have no time to stand and stare.

2015-06-30 15.23.47 2015-06-30 15.27.17

Share
Uncategorized